Fodens hattrick hjälper Manchester City att ta ett steg närmare titeln

Phil Foden gjorde ett hattrick i andra halvlek för att hjälpa Manchester City till en 3-1 seger över Brentford, hans mål säkrade inte bara segern utan satte också ett ligarekord med 45 mål på 10 matcher i en enda omgång.

Brentford överraskade Etihad-fansen genom att ta ledningen genom Neal Maupays mål, men Fodens mål i den första halvleken tände en comeback. Hans nick från kanten av straffområdet återställde jämvikten och lade grunden för mästarnas dominanta prestation i andra halvlek.

Fodens andra mål kom strax efter omstarten, när han kyligt gjorde mål efter ett snyggt lagspel. 23-åringen fullbordade sitt hattrick med 20 minuter kvar, från nära håll, och säkrade segern och satte nytt Premier League-rekord.

Med Fodens tredje mål nådde det totala antalet gjorda mål i 10 Premier League-matcher i helgen 45, det högsta sedan ligan reducerades till 20 lag 1995-96. Newcastles 4-4 mot Luton, Brightons 4-1 mot Crystal Palace och Aston Villas 5-0 mot Sheffield United var andra målrika matcher som ytterligare belyste Manchester Citys offensiva skicklighet.

Men för Manchester City betyder den här segern mycket mer än bara statistik. De tre poängen minskade gapet mellan dem och ledarna Liverpool till två poäng, med en avgörande match i handen. Vinsten var särskilt läglig med tanke på att de röda led en överraskande förlust mot Arsenal tidigare under dagen.

Foden hans mål och övergripande prestation såg till att Manchester City fortsatte sin dominans under andra halvan av säsongen. Pep Guardiolas lag har nu vunnit fem raka ligamatcher och har bara förlorat en gång sedan oktober. Denna vinstsvit har tagit dem tillbaka i titelracet och förbereder dem för en häftig uppgörelse med Liverpool den 10 mars.

Med båda lagen i utmärkt form lovar denna drabbning att bli ett avgörande ögonblick i Premier League-säsongen. Manchester Citys senaste form och Fodens hjältedåd har stärkt deras självförtroende, men Liverpool ska inte underskattas, särskilt inte efter att de svarade på Arsenals förlust med en 5-0-kross mot Burnley.

Arsenals seger över Liverpool och deras egen imponerande form har ökat spänningen i titelracet. Gunners ligger för närvarande på tredje plats, bara fem poäng bakom Manchester City, och deras ambitioner kan inte ignoreras.

När säsongen går in i sitt slutskede kommer tävlingen om Premier League-titeln att bli extremt jämn. Manchester City är i en bra position, med hjälp av Fodens utmärkta spel och segersvit, men Liverpool och Arsenal är fortfarande formidabla hot. De närmaste veckorna kommer att vara avgörande för vem som kommer att krönas till mästare i maj.